Loimua_kuuma kuppi käsissä.

Oikeaoppisella lämmönkulutuksella säästöjä lämmityslaskuun

Kuinka taloyhtiössä voi vaikuttaa kulutukseen?

Tasaisin väliajoin on syytä tarkastella lämmitystään. Miten taloyhtiö ja sen asukas voi vaikuttaa lämmityslaskuun asumismukavuudesta tinkimättä?

Kaukolämpöverkossa olevan taloyhtiön lämmityksen toimivuuteen ja sitä kautta kustannuksiin vaikuttavat ennen kaikkea laitteistojen kunto, niiden säädöt sekä rakennuksen yleinen energiatehokkuus. Lämpöhäviöt pysyvät minimissä, kun talon ikkunat, ovet ja ilmanvaihto ovat kunnossa. Kiinteisiin kustannuksiin vaikuttaa myös Loimualta tilatun sopimusvesivirran suuruus. Kannattaa tarkistaa, että valittu lämpötuote on sopiva ja ajantasainen suhteessa kulutukseen. Me Loimuassa tarjoamme taloyhtiöille useita eri lämpötuotteita, paikkakunnasta riippuen.

Asukkaat + vuokralaiset = taloyhtiö
Jokainen asukas voi vaikuttaa asumiskustannuksiin lämmön ja lämpimän veden käyttötottumuksillaan. Taloyhtiö koostuu osakkeenomistajista ja asukkaista, joten lisämaksut tai säästöt näkyvät lopulta aina asumiskustannuksissa. Huoltomiehen lisäksi kaikkien muidenkin kannattaa olla valppaina – yleinen huolenpito on hyvä mieltää jokaiselle kuuluvaksi. Huoleton lämpimän veden käyttö tai harakoille karkaava lämmitysenergia vaikuttavat laskuun paitsi asunnossa myös taloyhtiön yhteisissä tiloissa.

Eroon turhasta kulutuksesta
Tieto on hyvä motivaattori. Kun asukkaat tietävät, paljonko lämmitysenergiaa tai vettä kuluu ja mitä se maksaa, on helpompi ymmärtää oman toiminnan merkitys. Lämpimän veden kulutuksessa suurin yksittäinen vaikuttaja on peseytyminen. 10 minuutin suihkuttelu maksaa noin euron. Kun kaikki kertautuu asukasmäärän mukaan, on pienilläkin muutoksilla vaikutusta. Joskus pieni hankinta voi maksaa itsensä takaisin piankin. Esimerkiksi vettä säästävä suihkupää voi vähentää suihkuveden kulutusta jopa 35-45 prosentilla.

Säätöä, säätöä
Tasapainossa oleva lämmitysverkosto varmistaa, että lämmitysvesi kiertää jokaisen lämpöpatterin kautta ja lämpö jakautuu tasaisesti eri puolilla kiinteistöä. Patteriverkoston perussäätö tehdään tarpeen mukaan ja se kuuluu taloyhtiölle. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 75 % asuinrakennuksista hyötyisi tästä, mutta perussäätö kannattaa ajoittaa esimerkiksi ikkunaremontin, julkisivuremontin tai lämmityslaitteiston uusinnan yhteyteen. Oikein tehdyllä perussäädöllä voidaan saavuttaa jopa 10–15 prosentin säästö energiankulutuksessa. Tähän toki vaikuttaa lähtötilanne taloyhtiössä.

Asukas – huolehdi osaltasi näistä

 • säädä lämpötila 19–22 °C
 • tiivistä ikkunat ja ovet
 • tee tilaa pattereiden edustalle
 • pidä suihkukäynnit ripeänä
 • tuuleta nopeasti ristivedolla
 • ilmoita epäkohdista taloyhtiölle

Taloyhtiö – onhan nämä huomioitu?

 • käyttötekniset toimenpiteet tehty
 • suunnitelmallinen kunnossapito
 • lämmitysverkoston perussäätö
 • sopivat lämpötilat porras- ja varastotiloissa
 • jatkuva tiedottaminen asukkaille
 • 1 °C muutos = n. 5 % lämmityskustannuksissa

Lue lisää!
Tietoa ja asiantuntijaohjeita lämmitykseen ja energiansäästöön liittyen löydät meidän kotisivujen lisäksi osoitteesta motiva.fi.