Sähkösuodatinta nostetaan Vanajan voimalaitoksella.

Vanha rouva sai uuden sydämen

Yli 80-vuotiaan Vanajan voimalaitoksen uusi kattilaprojekti on nyt saatu kutakuinkin päätökseen. Vanhojen, jo vuosikymmeniä sitten käytöstä poistettujen hiiliarinakattiloiden tilalle rakennettiin uusi biopolttoaineita hyödyntävä kuumavesikattila – korvaamaan viime vuonna käyttöikänsä loppuun tullutta 1950-luvun kattilaa.

Työ alkoi keväällä 2018 vanhojen 30-40-lukujen taitteessa rakennettujen kattiloiden purkutyöllä. Nyt kaksi ja puoli vuotta myöhemmin uusiutuvaa lähienergiaa tuottava uusi kuumavesikattila on käyttöönottovaiheessa. Uuden kaukolämpökattilan myötä biopolttoaineiden osuus Hämeenlinnan kaukolämmön tuotannossa nousee 90%:iin.

Projekti on sujunut mallikkaasti alusta loppuun. Kokonaisuutta ajatellen suurimman haasteen toi vanhojen kattiloiden purkutyön ja uuden rakentamisen sijoittuminen käyvän prosessin keskelle. Se tarkoitti erityisen huolellista työturvallisuuden huomioimista projektin suunnitteluvaiheesta lähtien, päättyen siihen, kun viimeinenkin mutteri on kiristetty. Olemme kuitenkin selvinneet ilman työtapaturmia. Tehtyjen työturvallisuuskierrosten määrä on jossain sadan ja kahden sadan välillä. Myös läheltä-piti -tapauksia on ollut. Onneksi. Niistä on opittu. Nolla tapaturmaa, sen on mahdollistanut koko Loimuan henkilökunta ja suuri joukko projektin urakoitsijoita. Mitä useampi silmäpari havainnoi ympäristöään, sitä helpommin löytyy asioita, jotka voisi tehdä entistä paremmin. On helppo todeta, että Vanajan voimalaitoksella puhalletaan yhteen hiileen, vaikkei puhalleta yhteenkään.

Uuden kaukolämpökattilan tieltä pilkottiin noin 1000 tonnia metallia uudelleenkäyttöä varten. Tilalle on saatu energiatehokas, kotimaisen kattilatoimittajan kotimaisia polttoaineita hyödyntävä biokattila, uusiutuvaa lähienergiaa, koteihin, läheltä, lähelle.