Käsin muodostettu sydän, josta paistaa auringonsäde.

Varaudu lämmityskauden alkuun

Kaukolämpölaitteet tarvitsevat hyvin vähän huoltoa. Ennen lämmityskauden alkua on kuitenkin hyvä käydä tarkistamassa, että laitteet toimivat odotetusti. Muutama toimenpide riittää.

Tarkistakaa, että laitteistoissa ja putkistoissa ei ole mitään vesivuotoja. Vesivuodon syy pitää selvittää heti ja korjata. Testatkaa lämmityksen säätöautomatiikka ja tarkistakaa asuin- ja toimitilojen lämpötilat (suositus +19–22°C). Kannattaa tarkistaa myös lämmitysverkoston menoveden lämpötila ja käyttöveden säädöt, sillä moitteettomasti toimivat ja oikein säädetyt laitteet säästävät energiaa ja euroja. Lämpimän käyttöveden lämpötilan tulisi olla hieman yli 55 astetta.

Tarkista myös lämmitysverkoston paine, jonka voit tarkastaa lämmönjakolaitteesta löytyvän painemittarin avulla. Omakotitaloissa lämmitysverkoston paineen tulisi olla 0,5-1,0 bar.

Kesäkauden jälkeen on syytä tarkistaa, että lämmitysverkon pumppu on lähtenyt pyörimään eikä siitä kuulu ylimääräisiä ääniä.

Jos lämmönjakolaitteiston ikä on 15-20 vuotta, on hyvä harkita myös maksutonta lämpökatselmusta. Katselmuksesta on hyötyä, jos lämmitys ei toimi kunnolla tai raportin jäähtyvyysarvo on huonon­tunut.

Ohessa olevista painikkeista pääset katsomaan Energiateollisuuden julkaisemat vinkkivideot lämmityskauden alun toimenpiteistä.