Musiikkineuvos, musiikinlehtori, Oulaisten Nuorisokuoron johtaja Tapani Tirilä, Oulainen, omakotitalon ovella.

Musiikkineuvos ja kuoronjohtaja Tapani Tirilä: ”Omakotitaloelämä on soljunut mukavasti jo 30 vuotta – yksi syy siihen on ollut käyttäjäystävällinen kaukolämpö”

Musiikkineuvos Tapani Tirilän lempipaikka kotona Oulaisissa on flyygelin ääressä. Siinä hän säveltää ja pitää lapsenlapsilleen papan muskaria. Eläkkeellä ja korona-aikana kodin merkitys on kertautunut. Luotettava kaukolämpö tekee osaltaan kotielämästä huoletonta.

Musiikin ilosanoman lähettiläs – sellaiseksi oulaistelaista musiikkialan vaikuttajaa Tapani Tirilää voisi kuvailla.
Musiikin lehtori Tirilä on tehnyt pitkän uransa aikana merkittävää työtä Oulaisten kulttuurin ja etenkin lasten ja nuorten musiikkiharrastuksen hyväksi. Tasavallan presidentti on myöntänyt hänelle työstään musiikkineuvoksen arvonimen.

Ehkä parhaiten Tirilä tunnetaan Oulaisten Nuorisokuorosta, jonka hän perusti vuonna 1972 ja joka on kerännyt mainetta niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Musiikkineuvos on johtanut kuoroa sen ensimetreiltä alkaen. Vuonna 2022 pesti kuulemma saa jäädä – silloin hänellä tulee kunnioitettavat 50 vuotta kuoronjohtajana täyteen.

”Se on jo ihan hyvä luku”, Tirilä arvioi puolen vuosisadan mittaista tehtäväänsä.

Lisäksi hän on johtanut monia muita kuoroja sekä ollut perustamassa Oulaisten Musiikkiviikkoja ja toiminut niiden taiteellisena johtajana 31 vuotta.

Musiikkineuvos, musiikinlehtori, Oulaisten Nuorisokuoron johtaja Tapani Tirilä, Oulainen ja vaimonsa Leila Ristiluoma-Tirilä yleislääketieteen erikoislääkäri Tapanin työhuoneessa .Tapani esittelee matalan a:n äänirautaa.
Äänirauta on kuoronjohtajan tärkeä työväline – tavallisesti se on taskukokoinen. Suuri äänirauta on lahja Pyhäjokilaakson Mieslaulajilta. Kuvassa myös puoliso Leila Ristiluoma-Tirilä.

Kaukolämpö on tuntunut vuosi vuodelta paremmalta valinnalta


Tapani Tirilä asuu vaimonsa Leila Ristiluoma-Tirilän kanssa Oulaisten Kasarminmäellä yksikerroksisessa omakotitalossa, jonka on suunnitellut arkkitehti Lauri Louekari vuonna 1992. Jo rakennusvaiheessa oli selvää, että lämmitysmuodoksi valitaan kaukolämpö, sillä lämpölaitos sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä tontista.

”Emme edes miettineet muita vaihtoehtoja. Olimme kuulleet, että kaukolämpö on luotettava ja käyttäjäystävällinen lämmitysmuoto, ja niin on ollutkin.”

Omakotitaloelämä on soljunut aina mukavasti. Yhdeksi isoksi syyksi Tirilä nimeää juuri kaukolämmön ja sen helppouden.

Musiikkineuvos, musiikinlehtori, Oulaisten Nuorisokuoron johtaja Tapani Tirilä, Oulainen olohuoneessa, etulalla vaimo Leila Ristiluoma- Tirilä, joka nauttii lukemisesta.
Eläkkeellä on enemmän aikaa harrastaa! Tirilä soittelee pianoa improvisoiden, ja puoliso Leila lukee senkin edestä, mitä ei lääkärin työvuosinaan ehtinyt.

”Emme ole vaimoni kanssa teknologiaihmisiä, joten on ollut ilahduttavaa, että ainoastaan silloin tällöin pitää tarkistaa varastohuoneessa olevan lämpökeskuksen mittaristosta paineet. Siihenkin liittyy vain kaksi vipua, ja olemme kirjanneet vihkoon, kumpaa vipua käännetään ensin”, Tirilä naurahtaa.

Työvuosinaan Tirilä oli perheineen paljon kuoromatkoilla. Kodin pystyi aina maailmalle lähtiessä jättämään huoletta odottamaan. Se pärjäsi kyllä!
Kaukolämpöön liittyvät huoltotoimenpiteet ovat olleet laskettavissa yhden käden sormilla. Ainoastaan termostaatit, paisuntakattila ja joitakin säätimiä on uusittu.

”Huolto- ja ylläpitokustannukset ovat todella pienet. Lisäksi jos apua on tarvinnut, Loimuan ammattilaiset ovat tulleet paikalle nopeasti ja hoitaneet asian pois päiväjärjestyksestä.”

Positiivinen huomio on ollut myös se, että kun vuosien varrella ympäristökysymykset ovat nousseet entistä tärkeämmiksi, on kaukolämpö tuntunut edelleen oikealta ja ajankohtaiselta valinnalta. 

”Haluamme osaltamme huolehtia ilmastoasioista. Hankimme juuri uuden autonkin hybridinä. On hienoa kuulla, että myös Loimualle ilmastoasiat ovat tärkeitä ja että heillä on tavoitteena hiilineutraalius.”

Musiikkineuvos, musiikinlehtori, Oulaisten Nuorisokuoron johtaja Tapani Tirilä, Oulainen, soittaa flyygeliä olohuoneessa.
Tirilä on perinyt musikaalisuuden vanhemmiltaan. ”Isäni oli kuoronjohtaja ja äiti pelimannisukua ja kotoisin Kaustiselta, joka on tunnettu kansanmusiikistaan.”

Koti on latautumispaikka, jossa musisoidaan ja penkkiurheillaan

Musiikki on ollut Tirilän perheen yhteinen harrastus, jopa elämäntapa. Vuosia perhe lähti ulko-ovesta aina samaan suuntaan: isä johtamaan kuoroa, tytär laulamaan ja vaimo hoitamaan kuoron sihteerin tehtäviä.

Nyt eläkkeellä tyypillinen näky arjessa on se, että Tirilä istuu olohuoneessa flyygelin koskettimien ääressä, ja olohuoneen toisessa päässä vaimo lukee kirjoja.

”Eläkeiässä olen innostunut värkkäilemään myös omia sävellyksiä ja kuorosovituksia.”

Flyygelin ääressä Tirilä pitää myös kahdelle lapsenlapselleen papan muskaria. Koska pienet tytöt asuvat Seinäjoella, opetus tapahtuu tabletin välityksellä. Tytöt saavat esittää laulutoiveita, ja pappa soittaa.

”Videokuvan taustalle on usein aseteltu nuket ja pehmolelut yleisöksi. Nuo hetket ovat minulle hyvin tärkeitä.”

Musiikkineuvos, musiikinlehtori, Oulaisten Nuorisokuoron johtaja Tapani Tirilä, Oulainen musiikkikokoelmiensa ääressä.
Musiikki on Tirilälle myös keino rentoutua. Kotoa löytyy iso levykirjasto, josta voi valikoida kuunneltavaa oman tunnetilan mukaan.

Arkkitehti suunnitteli aikoinaan olohuoneeseen isot ikkunat, joista tulvii kotiin valoa ja avautuu maisema vehreään luontoon. Välillä Tirilä lepuuttaa vain katsettaan latvustoissa. Pelkkä näkymä toimii hyvänä laturina.

Aina luontotelevisio ei riitä, välillä verkkokalvoille pitää tarjoilla urheilua. Tirilä harrasti nuorena yleisurheilua ja kilpaili pikajuoksussa, nykyään hän on innokas penkkiurheilija. Lompakosta löytyy kausikortti Oulun Kärppien peleihin.

Työvuosinaan Tirilä oli paljon poissa kotoa työtehtävien ja kuoromatkojen vuoksi. Eläkkeellä on saanut asettua kotiin uudella tavalla. Myös korona-aika on vaikuttanut siihen, miten oman kotinsa näkee.

”Kodin tärkeys on kertautunut ja saanut vieläkin suuremman painoarvon. Nyt elämässä merkityksellisintä on seurata lapsenlasten elämää. Kotimme on myös mummola.”

Tapanin tärpit Oulaisiin:  

  • Pyhäjoen rannat. ”Oulaisten läpi virtaa vuolas Pyhäjoki. Joen varrella on kauniita rantapaikkoja ja kävelyreittejä sekä koski.”

  • Toiminnallinen perinnekeskus. ”Perinnekeskuksessa on muun muassa museo, näyttelyhalleja ja vanhoja rakennuksia, kuten kauppa ja koulu. Siellä järjestetään joka kesä myös Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät, jossa on esillä muun muassa vanhoja autoja, traktoreita ja maamoottoreita. Tapahtumassa käy vuosittain lähes 20 000 ihmistä.”

  • Oulaisten Musiikkiviikot. ”Musiikkiviikot järjestetään aina marraskuun alkupuolella, tänä vuonna 31.10.–21.11. Parin viikon aikana kaupungissa järjestetään 15 konserttia. Tyylilajeja riittää aina kevyestä musiikista jazziin ja klassiseen musiikkiin. Esiintyjinä on kansainvälisiä ja suomalaisia tähtiä.”

Helppo ja huoleton kaukolämpö:

  • Suomen yleisin ja suosituin lämmitysmuoto. Kehitetty kylmän ilmastomme vaativiin olosuhteisiin.

  • Kaukolämpö on hyvin toimintavarma ja tasalaatuinen. Sitä on saatavilla kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina, eikä katkoksia ole käytännössä koskaan.

  • Ei polttoainevarastoja, lämpökattiloita eikä savupiippuja – kaukolämpöön tarvittavat laitteet vievät vain vähän tilaa.

  • Alhaiset huolto- ja ylläpitokustannukset.

  • Kaukolämmöllä lämmität sekä kodin että lämpimän käyttöveden.

  • Paikallinen, energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Jo yli 90 prosenttia Loimuan kaukolämmöstä tuotetaan kotimaisilla, suureksi osaksi hiilidioksidineutraaleilla, puuperäisillä polttoaineilla.

  • Loimuan kaukolämpöä on saatavilla Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Heinolassa.

  • Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Lue lisää täältä.