Hyvä lämmitys on terveydelle turvallista

Kodin sisäilmalla on iso vaikutus asukkaiden virkeyteen ja hyvinvointiin. Terveellinen ja turvallinen sisäilma taas on lämmön, kosteuden ja ilmanvaihdon hallinnan lopputulos. Kuinka sinä voit vaikuttaa asiaan?

Miellyttävä lämpötila on oleellinen osa asumismukavuutta. Ihmiset kokevat sopivan lämpötilan hyvin yksilöllisesti ja kokemukseen vaikuttavat mm. ilmankosteus, pukeutuminen, ilmavirtaukset ja se, istutaanko leffaa katsomassa vai puuhastellaanko aktiivisesti. Miten voi varmistaa omaan kotiin miellyttävän ja turvallisen lämmön?
–Kaiken lähtökohtana on, että lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteistot ovat kunnossa, sanoo Tero Holappa Elenia Lämmöltä.

Säännölliset huoltotoimet ovat pieniä mutta tarpeellisia. Tekniikka kuitenkin vanhenee ja laitteistot ja kanavistot kuluvat sekä likaantuvat vuosikymmenten käytössä.
Lämmitysremonteissa on tärkeää huomioida myös ilmanvaihdon merkitys. Monesti pientalojen energiaremontin yhteydessä havaitaan ilmanvaihdon tasot vääriksi.
Painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetuissa pientaloissa on hyvä muistaa tarkistaa ilmanvaihtokanavien puhtaus.

Sopiva lämpötila huoneen mukaan

Energiataloudellinen lämpötila parantaa sisäilman laatua ja on yleensä myös asukkaiden viihtyvyyden kannalta ihanteellisin. Kun lämpötila on liian korkea, se aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta ja nostaa suotta lämmityskustannuksia. Eri lämpötila takaa mukavat oltavat eri asuinhuoneissa. Yleensä 21–22°C lämpötila on hyvä asuinhuoneissa, mutta yöunet maistuvat makoisille hieman viileämmässä, 18–20 °C. Varastotiloissa riittää 12 °C ja autotallissa 5 °C.  Paras kohta lämpötilan mittaukselle on keskellä huonetta, reilu metrin korkeus lattiatasosta.
Jos kotona on automaattisesti säädettävä lämpötila, voi yön tunneiksi kaikkien asuintilojen lämpötilan säätää esimerkiksi 18 asteeseen. Jokainen 1 °C muutos lämpötilassa vaikuttaa 5 % lämmityskustannuksiin, joten pienelläkin säädöllä on merkitystä myös kukkarolle.

Ilmanvaihdon vaikutus lämmitykseen

Oikein säädetty lämmitys vaatii parikseen kunnollisen ilmanvaihdon, joka varmistaa, että arjen pyörityksessä syntyvä liika kosteus poistuu asuintiloista. Ilmanvaihto vaikuttaa myös talon lämmitystarpeeseen. Lämmityskaudella onkin tärkeää huomioida, että koneellisen ilmanvaihdon tuloilma esilämmitetään, muuten se jäähdyttää sisätiloja. Jos talvella sisäilma tuntuu viileältä, kannattaa myös tarkistaa ovien ja ikkunoiden tiiveys ennen kuin vääntää lämmitystä isommalle. Kerrostaloissa ja rivitaloissa ilmanvaihdon perussäädöstä vastaa taloyhtiö, mutta asukkaan kuuluu yleensä huolehtia ilmanlaatuun vaikuttavien venttiilien ja suodattimien puhdistuksesta.

Huomioi myös ilmankosteus

Lämpötilalla on vaikutus myös sisäilman kosteuteen, sillä sopiva lämpö pitää rakenteet ja sisätilan kuivana. Terveellinen sisäilman kosteus on talvella noin 30–40 %. Kesällä huoneilman kosteus vaihtelee ulkoilman mukaan ja on noin 50–70 %. Selvästi alle 18 °C lämpötilassa sisäilman kosteus saattaa nousta liian suureksi ja tiivistyessään rakenteiden pinnoille se voi altistaa sienien ja muiden mikro-organismien kasvulle. Terveellisten olosuhteiden tarkkailu on helppoa esimerkiksi digitaalisella lämpö- ja kosteusmittarilla, joita saa parilla kympillä. Taloyhtiöissä avun tuo myös Elenian uusi Lämpöluotsi Älykäs –palvelu, joka seuraa huoneistojen lämpötila- ja kosteustasoja automaattisesti. Järjestelmä soveltuu epätasapainoisen lämmönhallinnan parantamiseen etenkin yli 15 huoneiston kiinteistöissä.

Hyödynnä ammattilaisten osaamista

Lämmitysratkaisujen päivitystarpeissa ja uudistuksissa kannattaa hyödyntää Elenia Lämmön ammattilaisten osaamista. He hallitsevat kokonaisuuden niin teknisten ratkaisujen kuin arkisen mukavuuden kannalta. Vaikka vastuu lämmitysjärjestelmien seurannasta on asukkailla, myös Elenia Lämpö pitää silmällä kaukolämmön kulutusta. Jos asiakkaan kulutuksessa näkyy huomattavia muutoksia, tartutaan Eleniallakin luuriin. Tällä hetkellä taloyhtiöiden asumismukavuutta voidaan parantaa Lämpöluotsi Älykäs –palvelulla sekä erilaisiin tarpeisiin soveltuvilla jäähdytysratkaisuilla. Jos haluat tietää, miten Elenia Lämpö voi auttaa juuri sinua, lähetä viestiä osoitteeseen lampoluotsi@eleni.fi.

5 helppoa vinkkiä

  • hanki lämpö- ja kosteusmittari
  • säädä lämpötilat huonekohtaisesti
  • tarkistuta lämmityslaitteisto
  • 1°C = 5 % lämmityskustannuksissa
  • pyydä Elenia Lämpö apuun

 

Tämän lämmitysjutun myötä Lämpöblogi jää kesätauolle ja palamme jälleen elokuussa uusien aiheiden kera. Aurinkoista ja lämpöistä kesää kaikille lukijoille!

 

 

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *