Jäähtyvyys

Jäähtyvyys on kiinteistöön tulevan ja sieltä lähtevän kaukolämpöveden lämpötilaero. Se kuvastaa, kuinka hyvin kiinteistön lämmityslaitteisto osaa siirtää lämpöä kaukolämpövedestä kiinteistön sisäilman ja käyttöveden lämmitykseen. Kaukolämmön jäähdytystä kannattaa seurata, sillä kun laitteet toimivat oikein ja säädöt ovat kohdillaan, voit säästää selvää rahaa. Kaukolämpöveden jäähtyvyyttä voi seurata esimerkiksi kiinteistössä olevan kaukolämpömittarin avulla tai Asiakasnet -palvelussa.

Havainnekuva jäähtyvyydestä
Näin voit laskea jäähtyvyyden

Jos kiinteistön lämmitysjärjestelmä (kaukolämpölaitteisto, lämmityspiirit ja myös ilmanvaihto) ei jostain syystä toimi hyvin ja tasapainoisesti, kaukolämpöveden energia ei tule tehokkaasti kiinteistön käyttöön. Tämä voi aiheuttaa esimerkiksi epätasaisia lämpötiloja huoneistoissa, energiahäviöitä (ja siten suurempia energiakustannuksia) sekä laitteiston liikarasitusta ja lyhempää käyttöikää (kierrätettävän veden määrän ollessa turhan suuri).

Miten voin vaikuttaa jäähtyvyyteen?

  • Tarkistuttamalla, että kaukolämpölaitteistossa on säädöt kohdillaan
  • Tasapainottamalla patteriverkoston ja huolehtimalla pattereiden toiminnasta
  • Vaihtamalla elinkaarensa päässä oleva kaukolämpölaitteisto uuteen
  • Pyytämällä laitteistolle ja patteriverkostolle tarkastuksen ja tarvittaessa tilaamalla huollon

Kun katsot jäähtyvyystietoasi, huomioi nämä asiat:

Ulkolämpötilan vaikutus
Kiinteistöön tulevan kaukolämpöveden lämpötila riippuu jossain määrin ulkolämpötilasta. Kylmällä säällä vesi on kuumempaa ja silloin tyypillisesti jäähtyvyys on myös suuri (jopa yli 50 °C). Kesällä sitä vastoin jäähtyvyys on vähäisempää ja voi olla joskus alle 30 °C. Huomioi tämä myös Asiakasnet –palvelussa, jossa jäähtyvyystieto esitetään edellisen 30 vuorokauden keskiarvona.

Lattialämmitys vai patterit?
Vesikiertoinen lattialämmitys ei tarvitse yhtä suurta lämpötilaa kuin vesipatterit. Tästä johtuen lattialämmityskiinteistöissä myös kaukolämmön jäähtyvyys on yleensä suurempi.

Rinnakkaiset lämmöntuotantotavat
Mikäli kiinteistössä tuotetaan lämpöä muutenkin kuin kaukolämmöllä (esimerkiksi lämpöpumpulla), voi se vaikuttaa jäähtyvyyteen pienentäen sitä.

Kolkanmäki, Hämeenlinna
Jos kiinteistösi sijaitsee Hämeenlinnan Kolkanmäen alueella, eivät graafissa mainitut jäähtyvyyden ohjerajat ole voimassa. Tällöin suosittelemme sinua ottamaan meihin yhteyttä, mikäli kiinteistösi jäähtyvyys on alle 10 astetta.

Mikäli tarvitset apua jäähtyvyyteen liittyvissä asioissa, autamme mielellämme:

Heinola: Erno Lehtinen, puh. 040 839 0060, erno.lehtinen@loimua.fi
Häme: Hannu Jauhiainen, puh. 040 6744 919, hannu.jauhiainen@loimua.fi  
Jyväskylän seutu: Erno Lehtinen, puh. 040 839 0060, erno.lehtinen@loimua.fi
Pohjois-Pohjanmaa: Sami Leppälä, puh. 040 660 8686 sami.leppala@loimua.fi