Lämpökattila voimalaitoksella

Vieraileva kynä: Loimuan lämmöntuotanto megatrendien kärjessä

Energiasektori elää myllerryksen keskellä. Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen niukkuus asettavat energiantuottajat ja teknologian kehittäjät uusien ennennäkemättömien haasteiden eteen.

Olen Valmetin energialiiketoiminnan edustajana viime aikoina päässyt vastaamaan kysymykseen, millaista energiantuotanto on 10 tai 20 vuoden päästä. Näkemyksiä on monia, eikä minulla ole antaa täydellistä vastausta. Mutta varmaa on, että megatrendit ohjaavat tulevaisuuden energian portfoliota kohti hiilineutraalia, puhtaampaa ja resurssitehokkaampaa maailmaa.

Samaa tavoitetta kohti pyrkii myös Loimua, joka on osoittanut edelläkävijyyttä Suomessa panostamalla hiilineutraaliin lämmöntuotantoon ja energiatehokkuuteen omassa toiminnassaan. Uuden biokattila K6:n myötä sen käyttämien uusiutuvien polttoaineiden osuus nousee 90 prosenttiin, mikä vähentää merkittävästi Hämeenlinnan ja koko yrityksen kaukolämmön tuotannon fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Hämeenlinnassa nautitaan nyt ensimmäisenä Suomen suurimmista kaupungeista lähes hiilineutraalista kaukolämmöstä. Onnittelut hienosta saavutuksesta!

Vanajan uusi kattilalaitos käyttää polttoaineinaan pääasiassa metsäjätettä ja puujalostusteollisuuden sivutuotteita, kuten kuorta ja sahanpurua. Metsäjätteen hyötykäyttö ja metsien hoito kasvattavat hiilinieluja ja vähentävät kasvihuonekaasujen päästöjä. Metsä- ja teollisuusjätteen tehokas ja ympäristöystävällinen energiakäyttö edistää kiertotaloutta ja resurssitehokkuutta.

On ollut hienoa, että Valmet on saanut tukea Loimuaa matkalla kohti hiilineutraaliutta. Asia on meille tärkeä, sillä Valmetin missio on muuntaa uusiutuvia raaka-aineita kestäviksi ja vastuullisiksi tuloksiksi. Haluamme myös edistää kiertotaloutta – ja tehdä kaikkea tätä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Luotettavilla ja tehokkailla kattila- ja lämmöntalteenottoratkaisuillamme sekä savukaasujen ja lauhteiden puhdistusjärjestelmillämme energiayhtiöt pystyvät tuottamaan puhdasta energiaa biomassasta.

Erinomainen yhteistyö Loimuan kanssa ja vahva yhdessä tekemisen meininki siivittivät K6-projektia onnistuneeseen lopputulokseen. Oman haasteensa toi uuden laitoksen rakentaminen historialliseen, suojelukohteena olevaan kattilahalliin, ja siitäkin selvittiin. Projekti eteni joka vaiheessa aikataulussa, käyttöönotto onnistui nappiin, eikä työmaalla sattunut yhtään työtapaturmaa.

Oli hienoa ja palkitsevaa työskennellä osaavan asiakkaan kanssa rakentavasti kohti yhteistä tavoitetta eli onnistunutta projektia. Kiitos Loimualle erinomaisesta yhteistyöstä ja luottamuksesta Valmetin osaamiseen!

Kai Janhunen

Kirjoittaja on Valmetin energialiiketoiminnan johtaja.