Mies katsoo kameraan ja istuu sohvalla.

Golfaaja Pauli Hughes: ”Kaukolämpö on britille uskomaton keksintö – hanasta tulee aina lämmintä vettä eivätkä varpaat palele”

Pitkän linjan golf-ammattilainen Pauli Hughes viihtyy kotona ja rentoutuu kokkaamalla sekä seuraamalla futista. Koti lämpenee kaukolämmöllä, ja se on ilahduttanut perhettä jo vuosia toimintavarmuudellaan – sekä saanut englantilaiskavereiden suut loksahtamaan auki.

Pauli Hughes muistaa, kuinka kahdeksanvuotiaana näki Jyväskylän Laajavuorella jotain kiinnostavaa: ihmiset pelasivat rinteillä golfia! Kun poika pääsi isänsä mukaan golf-kentälle, kipinä lajiin syttyi.
”Kokeilin varmaan kaikkia maailman harrastuksia, mutta golf oli paras, koska silloin sai viettää aikaa isän kanssa. Sain 8-vuotiaana pikkujantterina olla isän caddiena kentällä”, Paul Hughes muistelee.

Lapsuutensa Hughes vietti britti-isänsä ja suomalaisen äitinsä kanssa Jyväskylän Kortemäessä. 17-vuotiaana hän lähti maailmalle opiskelemaan golfia ja lopulta pelaamaan sitä ammatikseen. Viimeiset neljätoista vuotta ennen peliuransa lopettamista Hughes pelasi golfia Englannissa. Sen jälkeen hän halusi palata takaisin kotikaupunkiinsa.

”Tunnen Jyväskylän läpikotaisin. Tämä on juuri sopivan kokoinen kaupunki: ei liian iso, mutta ei niin pienikään, että matkalla kahvilaan tuntisin jokaisen vastaantulijan. En tiedä ketään, joka ei olisi tykännyt asua Jyväskylässä.” Nykyisin Hughes asuu perheensä kanssa Palokkajärven tuntumassa, lapsuudenmaisemien vastarannalla itse rakennetussa omakotitalossa. Perheeseen kuuluvat Miia-vaimo sekä teini-ikäiset lapset Emil ja Emilia.

Mies laittaa puuta takkaan.
Kun taloa rakennettiin, Hugheseilla oli kaksi asiaa, joita he eivät halunneet taloon: takka ja sauna. Lopulta taloon rakennettiin molemmat. ”Kyllä takka on kodissa tunnelmanluoja.”

Kaukolämpö pitää kodin lämpimänä

Oma talo oli Pauli Hughesille unelma jo nuoresta pojasta asti. ”Ajattelin, että uskottavan suomalaisen miehen pitää pystyä rakentamaan jotakin, vaikka sitten talo. Kastelli-talo tuli tontille monessa osassa, ja siitä se ammattimiesten kanssa koottiin kuin Ikea-huonekalu”, Hughes naurahtaa.

Taloon valikoitui lämmitysratkaisuksi kaukolämpö. Kotikadulla oli valmiina jo liittymä sitä varten, joten päätös oli helppo eikä muita vaihtoehtoja edes tarvinnut miettiä.

Kodin eri lämmitysratkaisut eivät olleet etukäteen pariskunnalle kovin tuttuja. Sähkölämmitystä he eivät ainakaan halunneet, sillä tiesivät sen olevan kallis. Siitä oli kokemusta Englannista – kuten myös siitä, millaista asuminen on, kun kodin lämmitysratkaisut eivät pelitä takuuvarmasti.

”Kaukolämpö on käsittämätön keksintö englantilaiselle, joka on tottunut siihen, että hanasta ei aina tule lämmintä vettä ja välillä asunnossa on niin kylmää ja kosteaa, että pitää vetää yöksi verkkarit jalkaan ja pipo päähän. Kun kerroin englantilaisille kavereilleni kaukolämmöstä, he olivat äimänkäkenä, että miten voi olla mahdollista, nyt kyllä keksit omiasi!”

Hughes ilahtuu edelleen siitä, että kotona voi tepastella paljain jaloin ilman, että varpaat palelevat. Eikä sukattomuus vaadi asukkailta juuri muita toimenpiteitä kuin sen, että muistaa maksaa laskun.

”Kuukausimaksukin on kohtuullisen edullinen. Kaukolämmön valinta ei ole kaduttanut ollenkaan, koska se on toiminut aina vaivattomasti ja ilman ongelmia. Jos rakentaisin uudestaan, valitsisin epäröimättä kaukolämmön taloon.”

Mies kokkaa kokinhattu päässä.
Ruoanlaitto on Pauli Hughesille mieleistä puuhaa ja hänen bravuureitaan ovat pyttipannut, kuten Rydbergin pyttipannu, johon tulee sisäfileetä. Kokilla täytyy tietysti olla jalkapallojoukkue Chelsean kokkihattu.Loimua, kaukolämpö. Pauli Hughes.

Perheen yhteisiä hetkiä ja omaa rauhaa

Kotiin tuo lämpöä myös tietysti perhe. Kodin keittiö ja olohuone ovat yhtä isoa avointa tilaa, jossa perhe tykkää viettää aikaa yhdessä. Ruokapöydän ääressä syödään, kerrotaan tarinoita, vitsaillaan ja pelataan pelejä. Televisiokin päätettiin jättää tilan sisustuksesta pois, jotta se ei häiritsisi liikaa yhteistä aikaa.
”Nyt kun lapset ovat jo vanhempia ja viihtyvät enemmän kavereidensa kanssa, ovat yhteiset hetket entistä tärkeämpiä, sillä jossain vaiheessa meistä neljästä tulee kaksi.”

Kodin lähimaastoissa perheen vanhemmat lenkkeilevät ja hiihtävät yhdessä. Perheen poika Emil tykkää skeitata. ”Mielelläni tekisin sitä hänen kanssaan, mutta voi olla, että siinä olisi hengenlähtö lähellä.”

Koti on Hughesille myös toimisto. Golf-ammattilaisen työ on jatkunut peliuran jälkeenkin: ensin hän työskenteli amerikkalaisen mailavalmistaja Callawayn leivissä, sitten Jyväs-Golfin toiminnanjohtajana ja viime vuonna hän perusti oman golf-tarvikkeiden maahantuontiyrityksen.

Kevät on golfarille unelma-aikaa, kun saa odottaa, milloin ranget aukeavat.
”Alan olla jo seniori-iässä ja odotan, että pääsisin lyömään palloa muiden koukkupolvien kanssa. On ollut mahtava seurata, miten viime vuosina golfin jäsenmäärät ovat lisääntyneet. Ehkä pandemiallakin on osuutta asiaan: ulkona ja etäisyyksillä on turvallista pelata.”

Kodissa on tärkeää olla myös lempipaikkoja, joissa saa olla omissa oloissaan. Sellaisia ovat muun muassa terassi ja televisiokammari.
”Terassi on kesäisin ihana kodinjatke, jossa voi lukea kirjaa lintujen laulussa. Mutta kyllä perinteisesti rentoutumiseni näyttää siltä, että istun lauantaina klo 17 television ääressä olutlasi kädessä ja jalkapallojoukkue Chelsean paita päällä katsomassa matsia. Olen tällainen perus-iskä.”

Mies katsoo televisiosta jalkapalloa.
Loimua, kaukolämpö. Pauli Hughes.

Paulin tärpit Jyväskylään:

  • Sippulanniemi ja Laajavuori. ”Sippulanniemessä on Jyväs-Golfin kenttä, joten siellä on tullut vietettyä paljon aikaa. Lapsuuteni taas asuin lähellä Laajavuorta, joka on kaunis paikka lähellä keskustaa.”
  • Hippos. ”Pelasin Hippoksella pienenä jalkapalloa, jääkiekkoa ja pesäpalloa. Siellä on tullut käytyä katsomassa myös monet paikallisen jääkiekkojoukkue Jypin pelit.”

  • Jyväskylän satama. ”Satama on kehittynyt mukavaksi alueeksi. Kesällä sataman läheisellä Lutakonaukiolla järjestetään tavallisesti festareita ja tapahtumia, kuten Suomipop Festivaali.”

  • Paikalliset ravintolat ja pubit. ”Esimerkiksi Figaro on palkittu viinibaari, josta saa myös hyviä tapaksia. Harry’s Bar on autenttinen englantilainen pubi, jossa on mahtava valikoima erilaisia oluita. Matsibaari taas on oikea jalkapallo- ja jääkiekkopyhättö.”

Helppo ja huoleton kaukolämpö:

  • Suomen yleisin ja suosituin lämmitysmuoto. Kehitetty kylmän ilmastomme vaativiin olosuhteisiin.
  • Kaukolämpö on hyvin toimintavarma ja tasalaatuinen. Sitä on saatavilla kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina, eikä katkoksia ole käytännössä koskaan.
  • Ei polttoainevarastoja, lämpökattiloita eikä savupiippuja – kaukolämpöön tarvittavat laitteet vievät vain vähän tilaa.
  • Alhaiset huolto- ja ylläpitokustannukset.
  • Kaukolämmöllä lämmität sekä kodin että lämpimän käyttöveden.
  • Paikallinen, energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Jo yli 90 prosenttia Loimuan kaukolämmöstä tuotetaan kotimaisilla, suureksi osaksi hiilidioksidineutraaleilla, puuperäisillä polttoaineilla.
  • Loimuan kaukolämpöä on saatavilla Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Heinolassa.
  • Kiinnostuitko kaukolämmöstä? Lue lisää täältä.