Kiire – tuo työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden vankkumaton vastustaja

Kaikentietävä Wikipedia määrittelee kiireen siten, että se on jännitteinen tila, jolla on suhde aikaan.  Insinööri voi miettiä asiaa siten, että työyksikköjen ja aikayksikköjen suhde on väärä ja se taas aiheuttaa kiireen, otapa tuosta nyt sitten selvää.

Oli miten oli, kiirettä tuntevat niin töissä kuin vapaa-ajalla jossain määrin kaikki suomalaiset. Kiireen taakse piiloudutaan, tehdään virheitä, uuvutaan ja telotaan itsemme sairauslomille. Jos Suomessa olisi ainainen kesä ja valoisaa aikaa enemmän, ja voisi lomaa pidellä hyvässä ja valoisassa säässä pitkin vuotta pikkuhiljaa, olisiko meillä kiirettä ja kiireen aiheuttamaa työuupumusta niin paljon?

Tällä hetkellä kesälomat lähestyvät, pitää saada kaikki hommat tehtyä ja pöytä puhtaaksi. Lomalle on tehty minuuttiaikataulu ja kun paluu töihin taas on ajankohtainen, tuskaillaan sitä, että lomalla oli niin kiire, ettei kerinnyt tekemään mitään. Loman aikana se töistä puhdas työpöytä on taas täyttynyt tekemättömistä töistä ja niillähän on tietysti kiire, kun suuressa osassa loman aikana tulleista sähköposteissakin lukee se tuttu ASAP.

Nykyajan ihmisellä tuntuu olevan kaikkea muuta, mutta ajasta on ainainen puute. Työn vaatimukset, työmäärä ja aikataulut ovat jatkuvasti kiristyneet. Tästä syystä onkin oleellista, että nyt lomakauden alkaessa lomalla ei tulisi kiire ja pystyttäisiin oikeasti lepäämään eikä loma olisi aikataulutettua suoriutumista. Kyllä sitä taas syksyllä kerkeää kiirehtiä ja hosua!

Hyvää ja rentouttavaa kesää!

Jukka Varonen

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *